Tuesday, May 21, 2024

20.05.2024 "Madisoni maakonna sillad" Rakvere Teater

On nii tugevaid lugusid, mis murravad läbi ka siis, kui lavastuses endas midagi natuke vajaka. Francesca ja Roberti võimas lugu on üks neist. Kuigi loomulikult hakkasid filmitegelased, Meryl Streep ja Clint Eastwood, ka kummitama, tekkisid laval ikkagi omaette Francesca ja Robert. Tüpaažilt täitsa teistsugused karakterid, kuid Lugu oli kohal ja see on kõige tähtsam. Lugu viis mu endaga kaasa ja puudutas imekombel taas sügavalt. Huvitaval kombel puudutas mind eriliselt just see, kuidas Francesca suhtles läbi jutustamise oma lastega, kuidas ta neid armastas ning kuidas ennast neile avas. See oli ilus võti minu südamesse, mis pani kaasa elama kogu näidendile. Filmi puhul see nii ei olnud, filmis oli tähelepanu just armastusel.

                               Fotid Jüri Vlassov


Näitlejatöö- Ülle Lichtfeldt sobis oma rolli, temas oli kirge ja temperamenti. Nägin teda esmakordselt laval. Minule meeldis ka Tarvo Sõmera tagasihoidlikum, introvertsem lähenemine. Lavakeemiat ja kirelõõma nende kahe vahel jäi küll suts väheseks ning see jäigi lavastuses vajaka. Suured tunded nende kahe vahel jäid paraku ebausutavaks, kuigi tegelased neist palju rääkisid. Samas kummalisel kombel see ei rikkunud mu teatrielamust, sest eraldi võttes meeldisid mulle mõlemad tüpaažid. Kuna aga see armastuslugu nii võimsalt välja ei olnud mängitud, läks minu jaoks tähelepanu kese hoopis Francesca kujunemisloole, tema valikute ja ohverduse tagamaale, selle mõjule ja armastuse olemusele. Kas armastus püsis nii vankumatult surmani, kuna jäi alati kättesaamatuks, võimsaks ja puhtaks? Kas see oleks säilinud ka siis, kui Francesca oleks valinud Roberti?

Lavastuse tehnilised lahendused toetasid näidendit: videokasutus, tagaplaanile ehitatud sild ja sirm esiplaani ja tagaplaani vahel. Muusikaline kujundus oli samuti nauditav.

Leidsin endale second handist ka raamatu, see maiuspala ootab veel ees.

Hindeks 6/10.

Autor Robert James Waller („The Bridges of Madison County“)

Tõlkija Triin Sinissaar

Dramatiseerija Sari Niinikoski

Lavastaja Artjom Garejev (Vene Teater)

Kunstnik Rosita Raud (Eesti Noorsooteater)

Muusikaline kujundaja Natalja Dõmtšenko (Vene Teater)

Videokujundaja Elisabeth Kužovnik

Valguskujundaja Märt Sell

Osades Ülle Lichtfeldt, Tarvo Sõmer, Liisa Aibel, Anneli Rahkema, Eduard Salmistu ja Imre Õunapuu

No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

20.09.2024 "Inimese anatoomia" Ekspeditsioon

 Ausalt, viimane kord, kui ma joon klaasi veini ENNE etendust, see nimelt teeb mind tohutult uniseks. Ma tegelikult peaksingi siin joone all...