Thursday, February 8, 2024

07.11.2023 "Nõusolek" Linnateater

 Valus oli. Külli Teetamme tegelase vaim jäi minuga veel tükiks ajaks kaasa kulgema. Tahan leida talle õiglust ja lunastust, aga elame katkises maailmas, kus muinasjuttude reeglid ei kehti. Ometi on nii mõnda, mida saaks teha- rohkem rääkida, rohkem toetada, rohkem uskuda. Olla inimesed, mitte robotid.

                                                 Fotod: Linnateatri kodulehelt


Inimlikkuse minetanud prokuröri ja advokaadi jaoks oli inimese elusaatus mäng võidu peale, üks seik, mida õhtul veiniklaasi ääres mokaotsast mainida, mille üle naljagi visata. Nimi paberil, üks paljude hulgast, anonüümne juhtum, mille teisendada paragrahvideks.

Eriliselt küünilisena jäi meelde stseen, kus juristid teevad kaunile näitlejannale Maiken Piusile selgeks erinevaid menetlustaktikaid. Kõik võidu nimel. Aga kuhu jääb tõde, kuhu jääb õiglus? Kui tõde jääb kinni menetlusnormidesse ja võistlevasse protsessi, siis kui tõsiseltvõetav on üldse selle tulemusena valminud kohtuotsus?

Kõik muutub, kui ühtäkki on "juhtumi" osapoolteks juristid ise. Kuidas mõista, mis toimus? Kuidas see üldse toimuda sai? Kellel on õigus? Enam ei ole kõik nii selge. Edi (Kaspar Velberg) ja Kitty (Sandra Uusberg) vahel toimunu hakkab mõjutama kõiki tegelasi, kes on sunnitud võtma seisukoha.

Näitlejatööd on tasemel, eriti tooksin esile Kaspar Velbergi, tema sisemine murenemine, samas kümne küünega oma tõe juures püsimine, sest vastupidine oleks mõeldamatu ja koletu- sellisel juhul peaks ju endalt küsima: Kas ka mina olen võimeline vägivallaks? Kas mina olen ühtäkki sattunud "nende" hulka? Barjäär on ju siiani töötanud laitmatult.

Ja loomulikult Külli Teetamme kannatanu, kelle valus lugu kajab hiirvaikses saalis vastu. Suurepärane rollisooritus, täiesti vastand ülejäänud "edukatele", teine maailm, teised mured, teine kõnepruuk- see ongi see Teine, keda on lihtsam ignoreerida ja ukse taha jätta.

Lavastus on pingeline kuni lõpuni. Tõde jääbki ähmaseks. Nagu elus ikka.

Hindeks 10/10

Autor

Nina Raine

Lavastaja

Taago Tubin (Ugala)

Tõlkija

Erkki Sivonen

Kunstnik

Kristjan Suits

Helilooja

Vootele Ruusmaa

Muusikaline kujundus

Taago Tubin ja Vootele Ruusmaa

Valguskunstnik

Emil Kallas


Osades: Kaspar Velberg, Sandra Uusberg, Tõnn Lamp, Hele Kõrve, Märt Pius, Maiken Pius, Külli Teetamm

No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

02.05.2024 "Lehman Brothers" Eesti Draamateater

Selle kirjatüki kirjapanekut takistas tükk aega sisemine kriitik, mis porisedes päris- mida on veel üldse öelda lavastuse kohta, mida aastai...