Wednesday, February 7, 2024

25.05.2023 "Südameharjutus" Linnateater

 Väike teemavälime remark: muudkui Linnateater ja Linnateater, nagu muid teatreid ei olekski, eksole. Jälle üks etendus Linnateatrilt. Põhjus, miks 2023. aastal vaatasime ära peaaegu kõik vähegi huvipakkuvad Linnateatri etendused, on lihtne- meie esimest aastat teatrimaailmas juhatas Linnateatriga seotud tore ja lahke inimene, kes soovitas järjest etendusi. Ütleme nii, et näitlejad on juba tõesti nagu sugulasteks saanud (ma ikka loodan, et meie neile ka!), Salme tänava teatrimajas käime traditsiooniliselt enne etendust Leelo kohvikus koogikesi maitsmas ning vaheajal ootame omainimeselikult tasuta küpsist ja kohvi. Kõik on selge, iga portree seinal mitmekordselt uuritud ja olemine kodune! 2024 tuleb teatrivaliku osas palju mitmekesisem, kuid loodame ikka ja aina külastada vahepeal oma koduteatrit.

Järjekordne teatriseiklus viis meid sel korral vaatama "Südameharjutust". Olgu öeldud, et selles etenduses on suur plottwist (kuidas seda eesti keeles öeldagi?) ja mina ilmselgelt detektiiviks sündinud ei ole, sest vaatasin terve etenduse ära siiralt ja lapselikult, midagi etteaimamata, samas kui minu teatrikaaslased arvasid kõik selle sisupöörde juba ammu ära. Aga arvake ära, kellel oli põnevam teatrielamus, mh ah? Lapselik usk sellesse, mis laval toimub, tasus igati ära ning küünilistel kahtlejatel puudus nauditav üllatus-ahhhaaaaa-mis-nüüd-just-juhtus-moment,  (Ma lihtsalt üritan siin panna ennast hästi tundma, naiivitar...)


"Südameharjutus" on fantastiline etendus, soovitan kõikidele soojalt. Mingil põhjusel on seda aga 2024 mängukavas vähe, ei tea, miks? Ometi on etendused väljamüüdud, seega vaatajaid jagub.


Oma suhtega üpris toksilisse faasi jõudnud abielupaar Piret Kalda ja Andres Raag lähevad paarinõustaja Kaspar Velbergi (siit sai alguse minu Velbergilembus) juurde ja algab psühholoogiline mäng. Piret Kalda ja Andres Raagi omavaheline jutu-ping-pong, pilgud, kehakeel on sedavõrd kõnekalt ning koduselt mürgiselt ja etenduse teises pooles armastavalt välja mängitud, et lihtsalt naersin, pisarad silmis. Ma ei naera eriti kergelt teatris, muigan küll, aga laginal naer on siiski haruldus. Naerma ajasid ka äratundmised enda elust, igas pikemas paarisuhtes on olnud igasuguseid aegu ja paljugi tuli tuttavat ette, mis omakorda itsitama ajas. Näitlejatevaheline sarm, sära ja mõnus teravus olid nauditavad. Lisame siia kastmesse Kaspar Velbergi oma pealtnäha passiivagressiivsusega, tema esialgsed abitud ülesanded paarile ning saame tulemuseks suurepärase trio.


"Südameharjutus" oli komöödia kõige paremas mõttes, selles oli soojust, teravust, uskumatuid pöördeid (naiivsetele nagu mina!), häid rollisooritusi. Samas pani ka mõtlema enda paarisuhte peale- kuidas on meil, mis faasis oleme meie ja mida me vajaksime, et koos oleks veel parem. Lahkusime teatrist ülev-lõbusas meeleolus ning jääme tükki veel tõenäoliselt aastateks meenutama. Tänan südamest. "Südameharjutus" sai koos näitlejatega sooritatud positiivsele hindele.

Hindeks 10/10

Autor

Daniel Glattauer

Lavastaja

Peeter Tammearu

Tõlkija

Piret Pääsuke

Kunstnik

Martin Mikson

Valguskunstnik

Merily Loss

Videokujundaja

Lauri Urb

Muusikalised kujundajad

Feliks Kütt, Andres Raag, Peeter Tammearu


Osades: Piret Kalda, Andres Raag, Kaspar Velberg

No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

02.05.2024 "Lehman Brothers" Eesti Draamateater

Selle kirjatüki kirjapanekut takistas tükk aega sisemine kriitik, mis porisedes päris- mida on veel üldse öelda lavastuse kohta, mida aastai...