Tuesday, February 6, 2024

26.01.2024 "Kolemees" Linnateater

 Käisin vaatamas "Kolemehe" kontrolletendust. 

Ütlen kohe ära, et süda, vaim ja mõistus väga kõrgelt eleveeritud ega intrigeeritud ei saanud, võib olla ei olnud see üldse ka etenduse ambitsioon. Vaatamata sellele oli etendus vaadatav. Igav ei hakanud hetkekski. 

Näitlejatööd olid väga head, tempo kiire, rollivahetused täpsed. Kõik näitlejad mängisid kahte osa, välja arvatud peaosaline, Priit Pius. Karakterite vahetused olid põnevad, lisaks näitlemisele rõhutasid seda muusika ja valgustus. Argo Aadli kaks tüpaazhi olid aga väga sarnased ja sarnaselt ka mängitud- külm, kasule suunatud, emotsioonitu. "Kas sa frukti soovid" oli päris naljakas, pean ütlema... Eriti pakkus naudingut Maiken Piusi mäng, kaks erinevat rolli olid mängitud väga filigraanselt ja 73aastase võrgutaja roll oli kuidagi kummaliselt muhe ja sümpaatne, samas kinky.


Priit Piusi tipphetkeks oli suurepärane, sisult tohutult asine, kuid väliselt vaimukas, pistikumonoloog, mida ta lõpuks pärast ohtraid hingelisi kannatusi, nörritusi ja kehalist katsumust pidada sai, tänu oma uuele kaunile näolapile. 

Simo Andre Kadastu oli minu jaoks täiesti uus teatrinägu ja eriti nauditav oli koomiline poja roll.

Muidu askeetliku lavakujunduse keskne element oli akvaarium, vesi oli põnev valik. Väga ootamatu (aga seda ägedam) oli Priit Piusi ronimine akvaariumisse ja veest väljatulek kui uuestisünni sümbol. Uuestisünd ilusate inimeste maailma.


Etendus kujutas kokkuvõttes väikest mõtteharjutusekest, mida tähendab ühiskonnas ilu, kuidas see "läheb kaubaks" ja avab uksi, mis on isikupära ning laiatarbeilu. Nalja sai, natuke kaasa mõelda ka. Südame tegi kuidagi soojaks see, et tegemist oli väga sümpaatse näitleja Jan Ehrenbergi esimese lavastajatööga. 

6/10.

Autor: Marius von Mayenburg

Lavastaja: Jan Ehrenberg

Tõlkija: Olev Mengel

Kunstnik: Joel Väli

Valguskunstnik: Priidu Adlas

Helikujundajad: Arbo Maran ja Jan Ehrenberg

Osades: Priit Pius, Maiken Pius, Argo Aadli, Simo Andre Kadastu


No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

02.05.2024 "Lehman Brothers" Eesti Draamateater

Selle kirjatüki kirjapanekut takistas tükk aega sisemine kriitik, mis porisedes päris- mida on veel üldse öelda lavastuse kohta, mida aastai...