Thursday, February 8, 2024

2023 "12 vihast meest" Eesti Draamateater

 Läksime etendust "12 vihast meest"  vaatama koos oma teismelistega, õigesti tegime. Vähesed etendused on tekitanud nii elevat diskussiooni, seekord arutasime hiljem kojusõites õigluse ja õiguse, rassismi ja eelarvamuste üle. Väga kõnekas teema ka meie ühiskonnas, ei saaks öelda, et maailm oleks kõvasti arenenud paremuse suunas. Nii et soovitan soojalt noored teatrisse viia, sellele etendusele on pileteid ka alati saada. 

                                         Fotod Heikki Leis

Lugu järgmine: noort meest kahtlustatakse oma isa mõrvas ning karistus kuritöö eest oleks surmanuhtlus. Kõik vandekohtunikud peale ühe on veendunud tema süüs. Tundub kindel ja lihtne juhtum- aga kas on? Kui hakata lähemalt uurima ja analüüsima, siis kas iga episood selles kuriteos sai kindlasti toimuda just nii nagu väidetakse, ilma vähemagi kahtluseivata?

Nauditav põnev lugu. Tooksin esile Harriet Toompere rolli, kes rahulikult, häirimatult ajas oma asja, laskmata enda kaasa viia kaasvandekohtunike emotsioonipursetest ja eelarvamustest. Nagu asjalik audiitor, ei jätnud ta kivi kivi peale, vaid uuris kõik praod põhjalikult läbi. Väga meeldis see rollilahendus. Oli hea mõte 12 mehe hulka lisada ka naisi (kuigi jah, etenduse pealkiri jäi samaks), Viire Valdma pastor ja Merle Palmiste ärinaine olid head kujud (viimane äkki siiski natuke ülepakutud). Mehed jäävad minu jaoks pigem ühetaoliseks massiks. Huvitav oli jälgida, kuidas vandekohtunikud ükshaaval kahtlema lõid, kõik eri moel ja erinevatele nupuvajutustele reageerides, 11 erinevat lugu, mis olid näitlejate poolt hästi edasi antud.

Ainus väike miinus oli, et teatud rolle mängiti natuke minu maitse jaoks üle, ei mõjunud reaalsete karakteritena, vaid karikatuuridena. See pipratera aga ei vähenda etenduse väärtust. Minu kui silmahaige (ma ei kanna prille, sest saan igapäevaelus kenasti hakkama, küll aga peaksin muretsema nö teatriprillid) jaoks oli natuke raske teha karakteritel vahet, sest näod olid väheke udused ja kõikidel olid sarnased ülikonnad seljas :-) Aga see ei ole küll kivi teatri kapsaaeda.

Tõde selles loos ei selgugi- kas poiss oli siis tegelikult süüdi või mitte. Selle mõtteharjutuse saavad vaatajad kõik ise kaasa teha- kummal poolel oled sina?

7/10

Lavastaja → Hendrik Toompere
Kunstnik → Ervin Õunapuu
Valguskujundajad → Hendrik Toompere ja Priidu Adlas
Helikujundajad → Lauri Kaldoja ja Tristan Rebane
Videokujundajad → Hendrik Toompere ja Tristan Rebane
Tõlkija → Anu Lamp
Osades → Hendrik Toompere, Raimo Pass, Andres Puustusmaa, Jan Uuspõld, Viire Valdma, Jüri Tiidus, Christopher Rajaveer, Harriet Toompere, Ain Lutsepp või Martin Veinmann, Merle Palmiste, Karmo Nigula, Markus Luik, Jüri Antsmaa

No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

02.05.2024 "Lehman Brothers" Eesti Draamateater

Selle kirjatüki kirjapanekut takistas tükk aega sisemine kriitik, mis porisedes päris- mida on veel üldse öelda lavastuse kohta, mida aastai...