Wednesday, February 7, 2024

24.11.2023 "Kõik ägedad asjad" Noorsooteater

Mine vaatama seda!

Tegelikult ei tahakski muud öelda, aga no ei saa kiusatusele vastu panna. Kui tahad üllatuda, siis ära edasi loe, loe vaid postituse esimest lauset ja sellest piisab täielikult, usalda mind. Mina läksin etendust vaatama koos oma teismeliste ja abikaasaga, kõik täiesti puhta lehena, teades vaid, et tegemist on hea asjaga. Ei teadnud me seda, et näitleja (Getter Meresmaa) on üksi laval ega ka seda, et tegelikult ta polegi üksi, vaid me kõik koos oleme näitlejad, kõik me saame esimesest sekundist natist kinni krabatud ning haaratud loo kulgemisse, saame emotsionaalselt kaasatud ja oleme käsikäes peategelasega tema teekonnal.

Fotod Sabine Burger

Kõik ägedad asjad elus... Asjad, mis annavad elule maitse, asjad, mis ongi elu, pisikesed äratundmised, suured murrangulised hetked, asised asjad, tunded, kõikide meelehaarmete abil leitud kingitused...

Getter Meresmaa täidab kogu lava, kõik silmapaarid jälgivad ahnelt, kõik on valvel- mis toimub järgmisena? Publiku seast juhuslikult valitud näitlejad osutuvad just õigeteks rollitäitjateks- otse meie silme all tekivad peategelasele isa, loomaarst, elukaaslane, psühholoog. Teatriime! Meie ees rullub lahti üks lapsepõlv, traagiline küll, kuid siiski ainuomane, trotslikult ja kohati paaniliselt elujaatav. Sest peategelane tunneb, et ta peab elama ka oma ema eest, andma mõtet ka oma emale. Me näeme teda sirgumas ja täiskasvanuks saamas ning leppimas mõttega, et kõike ei saagi muuta, isegi kui väga püüad.

                                                                   Sabine Burger

Selgub tõsiasi, et igaüks peab oma nimekirja ise tegema. Ise leidma enda sees soovi ja jõu täita leht lehe kaupa oma elu kõigekõigematega. Rasketel hetkedel on küll hea sirvida ka teiste nimekirju, saada inspiratsiooni ja julgust taas oma jalgealune leida ning minna oma asjade jahile, leida ka väikseid õnneliivateri, sest vahel suuremaid kilde lihtsalt ei jagu. Kuid lõpuni sellest ei piisa. 

Kui mul on raskemad perioodid, siis olen alustanud (küll aga mitte alati edukalt lõpetanud :P) projektiga 100 õnnelikku päeva. Mõte on saja päeva vältel kirjutada üles kasvõi üks asi, mis sel päeval sulle õnnetunde tekitas, olgu see õnnetunne nii tilluke kui tahes, õnnehiir või õnneelevant. Lisada tuleb ka foto, kuni lõpuks on koos sada päeva ning sada fotot saja õnneliku hetkega ja raske aeg on üle elatud. Pärast neid elufragmente sirvides tunned iga loo puhul mälusopist teraapilist õnnepistet südames. Selgub siis, et mul on oma nimekirjad olemas! Iga päev see kogu täieneb, tuleb märgata ja anda igale ägedale asjale elujõud ja koht oma elus.

10/10

Autor Duncan Macmillan
Tõlkija Pirjo Jonas
Lavastaja Tanel Jonas
Kunstnik Kristjan Suits 
Valguskunstnik Triin Rahnu
Peaosas Getter Meresmaa


No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

02.05.2024 "Lehman Brothers" Eesti Draamateater

Selle kirjatüki kirjapanekut takistas tükk aega sisemine kriitik, mis porisedes päris- mida on veel üldse öelda lavastuse kohta, mida aastai...