Tuesday, February 6, 2024

15.12.2022 "Muusikale" Linnateater

 Esimene teatriskäik pärast pikka vahepausi. Esimene teatriskäik oma teismelistega, et minna vaatama täiskasvanute etendust. Saime soovituse "Muusikale" osas oma peretuttavalt ja see läks kümnesse ning inspireeris meid oma teatrirännakuid jätkama. Mu vanemad lapsed mõlemad tegelevad muusikaga, üks laulab, teine loob. Seega põhiteema oli südamelähedane- kuidas teostada ennast muusikuna, võistlemine, lavanärv, oma tee leidmine, õppimine, harjutamine. Ka lähedase kaotus ja hakkamasaamine leinaga, täiskasvanuks saamine.


Kirjutan seda teksti aasta hiljem ja saan esile tuua vaid seda, mis sellest etendusest mällu on sööbinud. Theodor Teppo orgaaniline olek laval, ehe ja näitlemata- see lõi erilise tunde, et muusika ongi laval kohal, personifitseerituna. Sander Roosimäe ja Maris Nõlvaku näitlejatööd (sain seda tulevikus nautida veel "Liblikapüüdjas"), nii nauditavad ja sisukad. Helo Kaplinski haprus ja kuhtumine publiku silme all. Ka Sandra Uusbergi õe roll jäi meelde. Ja lõpuks muusika, mis mängis laval peaosa ja kõlas imeliselt nii Theodor Teppo kui ka Sander Roosimäe esituses. 


Lavakujundus oli põnev, minimalistlik ja sobilik, lõi kuidagi 70ndate meeleolu ja pakkus piisavat tausta, mida sai varieerida vastavalt stseenidele. Eriliselt leidlik oli viis, kuidas mängiti klaverimängu,  vaimusilmas tekkis tõesti reaalne ettekujutus sellest.

Lastega hiljem arutades oli selge, et nende tähelepanu pälvisid kõige enam noorte omavahelised suhted, esimene armastus, seks, vastamata ühepoolne armastus, perevägivalla teemad. Abikaasat köitsid pisarateni muusikutee kohati konarlik algus ja püüdlus ilu ja loomingu poole.


Ilusvalus algus oli meie teatriteel. Sügav kummardus kogu "Muusikale" meeskonnale, lugu oli lavale toodud terviklikuna, läks hinge ja  jäigi sinna helisema. Nii umbes 30 erinevat etendust hiljem on see endiselt meie lemmikute seas. Tekkis suur huvi lugeda ka raamatut, see ootab oma järjekorda.

Hindeks 10/10

Autor

Ketil Bjørnstad / Diana Leesalu

Lavastaja

Diana Leesalu

Tõlkija

Elvi Lumet

Kunstnik

Kristjan Suits

Valguskunstnik

Emil Kallas

Muusikaline kujundaja

Veiko Tubin

Arranžeeringud

Rasmus Puur

Lauluõpetaja

Riina Roose

Liikumisjuht

Oliver Reimann


Osades: Sander Roosimägi, Helo Kaplinski, Maris Nõlvak, Ester Kuntu, Simo Andre Kadastu, Sandra Uusberg, Allan Noormets, Hele Kõrve, Alo Kõrve, Andres Raag, Egon Nuter, Evelin Võigemast, Theodor Teppo.

No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

02.05.2024 "Lehman Brothers" Eesti Draamateater

Selle kirjatüki kirjapanekut takistas tükk aega sisemine kriitik, mis porisedes päris- mida on veel üldse öelda lavastuse kohta, mida aastai...