Friday, February 9, 2024

2023 "Lapsed" Linnateater

 "Lapsed" räägib vastutuse võtmisest oma põlvkonna tegude eest tulevaste põlvkondade nimel, meie kõigi laste nimel. 

                                Fotod: Linnateatri kodulehelt

Toimunud on tuumakatastroof ning katastroofipiirkonna läheduses elavad ajutises telgilaadses elamises kaks hilises keskeas tuumateadlast, tõsisevõitu asjalik rabistaja Hazel (Anne Reemann) ja humoorikas rahulik Robin (Peeter Tammearu). Nad on lapsed suureks kasvatanud, pensionile läinud ja püüavad elada oma väikest igapäevaelu oma elektriprobleemidega telklaagris, kuid tunduvad tammuvat kohapeal. Ühel päeval tuleb neile külla endine kolleeg tuumajaamast, Rose (Piret Kalda või Epp Eespäev), ja vaikselt hakkame tegelaste, nende suhtekolmnurga ja tausta kohta rohkem teada saama.

Käisin etendust vaatamas kaks korda, mulle niivõrd imponeeris näitlejate mäng, kogu lavastuse suurem filosoofia, tegelaste omavahelised suhted ja lõpustseenid. Rose'ina nägin nii Piret Kaldat kui Epp Eespäeva, mõlemad olid suurepärased Rose'id, veidike erinevad küll, kuid usutavad. 


Etenduse lõpp on liigutav. Anne Reemanni Hazel juba tegelikult sisimas teab, et võtab vastu Rose'i kutse naasta tuumajaama, kuid ägedalt eitab seda kuni vaikse alistumiseni oma vastutustundele ja saatusele. Mul oli klomp kurgus, kui Hazel lõpuks lahkub sõnatult, sest kõik on ilmselge, koos Robini ja Rose'iga oma kodust.

Lisaks keskkonnateemadele räägib etendus ka võitlusest vananemisega, suhetest lastega, petmisest. Kahjuks ei saa enam soovitada etendust vaatama minna, sest oktoobris 2023 mängiti seda viimast korda.

Hindeks 9/10

Tõlkija: Oliver Berg
Kunstnik: Reinis Suhanovs (Läti)
Kostüümikunstnik: Reet Aus
Muusikaline kujundaja: Riina Roose
Valguskunstnik: Kristjan Suits
Helikujundaja: Arbo Maran
Osades: Rose – Piret Kalda või Epp Eespäev, Hazel – Anne Reemann, Robin – Hendrik Toompere või Peeter Tammearu.

No comments:

Post a Comment

Olen ennast teatripiletite soetamisega pankrotti ajanud. Makaron on ka toit. Teatriblogi.

02.05.2024 "Lehman Brothers" Eesti Draamateater

Selle kirjatüki kirjapanekut takistas tükk aega sisemine kriitik, mis porisedes päris- mida on veel üldse öelda lavastuse kohta, mida aastai...